Νέα / Ενημερώσεις

Έρχεται το “Εξοικονομώ” για Τουριστικά Καταλύματα

Αναμένεται  ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ για τον τουρισμό»,   που στοχεύει στην οικονομική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και στην ανάπτυξη «πράσινων» ξενοδοχείων.

Με δημόσια δαπάνη που θα φτάσει συνολικά τα 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και 500 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη φάση του προγράμματος “Εξοικονομώ” για τα τουριστικά καταλύματα.

Η δράση, σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ, θα προκηρυχθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Aπευθύνεται σε 38.000 ξενοδοχεία κλασικού τύπου, επιπλωμένα διαμερίσματα, ξενοδοχεία μεικτού τύπου, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακά καταλύματα, διατηρητέα, τουριστικές κατοικίες και επαύλεις σε όλη την Ελλάδα.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθούν οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της λειτουργίας των επιχειρήσεων και του κτιριακού αποθέματος επαγγελματικής χρήσης καθώς και η επίτευξη βιώσιμης επιχειρηματικότητας, μέσω εξοικονόμησης ενέργειας. Όπως π.χ. η αναβάθµιση των τουριστικών καταλυµάτων σε κτίρια σχεδόν µηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, που θα έχουν αυξηµένο βαθµό ενεργειακής αυτονοµίας µέσω «έξυπνων» συστηµάτων διαχείρισης, παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας .

Σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε δυο φάσεις. Στην 1η φάση, οι δικαιούχοι θα είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (τουριστικά καταλύματα). Στη 2η φάση, δικαιούχοι θα είναι μόνο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες αυτές θα περιλαμβάνουν:

  1. Την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, δηλαδή το κέλυφος προκειμένου να βελτιωθεί η θερμοδιαπερατότητα.
  2. Την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης ψύξης
  3. Τη χρήση ΑΠΕ για κάλυψη ενεργειακών αναγκών
  4. Την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας
  5. Την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας
  6. Την εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης – εξοικονόμησης νερού
  7. Τη διαχείριση απορριμμάτων
  8. Τη χρήση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και άλλες υποστηρικτικές δράσεις.

Ως προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας, αυτά θα είναι οικονομικά αλλά και κριτήρια που θα δίνουν προτεραιότητα στην ενεργειακή αναβάθμιση. Παράλληλα θα εισαχθούν και κλιματικά κριτήρια με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου είναι πολύ ψυχρές ή πολύ θερμές με άμεση συνέπεια να  καταναλώνεται πολλή ενέργεια για ψύξη ή θέρμανση των κτιρίων.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button